Pasientdialog del 3: Alle kan lære å bli bedre på pasientkommunikasjon
21 mars 2017
–De mest krevende samtalene i medisin er like vanskelige å lære seg å mestre som nevrokirurgi, mener professor Pål Gulbrandsen. Han er en landets fremste forsker innen pasientdialog og en internasjonalt anerkjent kapasitet på området med over 50 publikasjoner.
Pål Gulbrandsen (f. 1955) er professor i helsetjenesteforskning ved Universitetet i Oslo og seniorforsker ved Akershus universitetssykehus. Han har forsket særlig på lege-pasient-forholdet og klinisk kommunikasjon.
–Gode kommunikasjonsevner er verdsatt blant leger, mener Gulbrandsen. Professor Gulbrandsen ble nylig invitert som Visiting Professor til Johns Hopkins Hospital i Baltimore, USA, et av de fremste sykehusene i verden.
Like vanskelig som nevrokirurgi
–Vi pleier å si ”Han er flink med pasienter”, og tenker at dette er en medfødt evne. Dette er ikke riktig. God pasientdialog går an å lære, selv om noe av opplæringen kan ha litt for mye teknikkpreg, sier Gulbrandsen. Selv mener han at de mest krevende samtalene i medisin er like vanskelige å lære seg å mestre som nevrokirurgi.
–Du skal beholde initiativet i samtalen, samtidig som du skal samarbeide med pasienten. Dette er krevende, sier han.
En internasjonal kapasitet
Gulbrandsen er spesialist i samfunnsmedisin og tidligere spesialist i allmennmedisin. Han har ledet utredningen av en mentorordning ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo og var tidligere forskningssjef ved AHUS. Han har også jobbet som almenpraktiserende lege. Gulbransen er knyttet til to forskergrupper ved AHUS: Helsetjenesteforskningen og Klinisk kommunikasjon. Gulbrandsen er en internasjonal kapasitet innenfor pasientdialog med over 50 vitenskapelige publikasjoner på PUBMED omkring temaet.
Gulbrandsen presiserer at han ikke har forsket direkte på revmatiske pasienter, men har studert andre kronisk syke pasienter. Han har imidlertid erfaring med pasientgruppen fra sin tid som allmennlege, og etter å jobbet med kommunikasjonslærere ved Diakonhjemmet Sykehus, som er en ledende institusjon innenfor behandling av revmatiske sykdommer.
Dette er tredje del av artikkelserien om god pasientdialog
Synspunkt og vurderinger som fremkommer i artikkelen tilhører det enkelte intervjuobjekt og reflekterer nødvendigvis ikke Roche sitt syn. Intervjuobjektet har lest gjennom og godkjent artikkelen.
NO/RACTE/1612/0020